Biografie

 

Charlotte Houberg heeft nadat ze haar haar bachelor- en masterstudie CUM LAUDE heeft afgesloten, in 2016 haar debut gemaakt bij de Nederlandse Opera & Ballet als Eerste Heks bij de wereldpremière van The Theater of the World van Louis Andriessen, o.l.v. Reinbert de Leeuw met het ASKO|Schönberg ensemble in de Walt Disney Concert Hall van Los Angeles en in Carré Amsterdam. Dat jaar debuteerde ze ook in de rol van Frasquita (Carmen - Bizet) tijdens het nieuwjaarsconcert van het Rotterdams Opera Koor. 

Tijdens haar zangstudie zong ze in 2012 de rol van L’Amour (Cadmus et Hermione - Lully) en Zerlina (Don Giovanni - Mozart) op het Grachtenfestival. In 2014 zong ze Bess (Porgy & Bess - Gershwin) met het Gelders Orkest o.l.v. Jules van Hessen. Ze heeft met het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. de nieuwe chefdirigent Lahav Shani op het 15e Veerhaven concert in 2017 in Rotterdam een Russische programma gezongen, wat ze ook met piano vertolkte in de kleine zaal van het Concertgebouw en in het Vondelpark Openluchttheater.

 

Charlotte heeft een tournee door Nederland gemaakt met Sinfonia Rotterdam: een finaleprijs die ze won tijdens het SJMN Concours 2011. Ze zong solo met het Gelders orkest, Zuid-Holland Symfonie Orkest, CREA orkest en Philips Symfonie Orkest. In Amman, Jordanië, heeft ze o.l.v. Vincent de Kort Miroir de Peine van H. Andriessen in het Romeins Amfitheater laten horen met het Amman Orchestra.

 

Ze is veelgevraagd voor kamerconcerten en heeft verschillende liedrecitals gegeven in o.a. de kleine zaal van het Concertgebouw, Muziekgebouw aan ’t IJ, Stedelijk Museum Amsterdam, Hermitage Amsterdam en de Stadsschouwburg Utrecht. Naast opera en lied is ze ook een veelgevraagde soliste voor oratoria (o.a. Mattheus Passie en Weihnachtsoratorium van Bach, Requiem van Faure en Mozart, Brahms Deutches Requiem, Handel’s Messiah, het Stabat Mater van Dvorak, Das Klagende Lied van Mahler, Frühlingsbegräbnis van Zemlinsky en Mahler 2). In december 2018 zal ze met dirigent Boudewijn Jansen en Concertgebouw Kamerorkest het Weihnachtsoratorium ten gehore brengen. 

 

Charlotte heeft masterclasses gevolgd van o.a. Rudolf Jansen, Meinard Kraak, Cynthia Hofmann, Henk Neven, Hans Eijsacker, Claudia Visca, Angelika Kirschschlager, Claron McFadden, Ed Spanjaard en Michelle Breedt.

 

Charlotte was te gast bij het tv-programma ‘De Tiende van Tijl” en “Proefkonijnen”. Ook was ze op de tv te zien tijdens het Grachtenfestival 2013 voor NTR Podium Live. Ze was meerdere malen te gast op NPO Radio4. 

 

Dit najaar zal ze te horen zijn in de operaproductie ‘Het Zwanenmeer’ van Holland Opera en op het sponsordiner van De Nationale Opera & Ballet.

Maurice Lammerts van Bueren- piano, Charlotte Houberg- soprano
Final Master Exam, Royal Conservatory @ The Hague