Biografie

'Schwipslied'. - Maestro Jules Onthult concert, Breda 2019
'Schwipslied'. - Maestro Jules Onthult concert, Breda 2019

Charlotte Houberg heeft, nadat ze haar conservatoriumstudie CUM LAUDE heeft afgesloten, in 2016 haar debut gemaakt bij de Nederlandse Opera & Ballet als Eerste Heks bij de wereldpremière van The Theater of the World van Louis Andriessen, o.l.v. Reinbert de Leeuw met het ASKO|Schönberg ensemble in de Walt Disney Concert Hall van Los Angeles en in Carré Amsterdam. Dat jaar debuteerde ze ook in de rol van Frasquita (Carmen - Bizet). 

Tijdens haar studie zong ze in 2012 de rol van L’Amour (Cadmus et Hermione - Lully) en Zerlina (Don Giovanni - Mozart) op het Grachtenfestival. In 2014 zong ze Bess (Porgy & Bess - Gershwin) met het Philips Symfonie Orkest o.l.v. Jules van Hessen. Ze heeft met het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. de nieuwe chefdirigent Lahav Shani in 2017 een Russische programma gezongen, wat ze ook met piano vertolkte in de kleine zaal van het Concertgebouw en in het Vondelpark Openluchttheater. In december 2018 heeft ze de rol van Elize gezongen in een arrangement op Tschaikovsky’s Zwanenmeer bij Holland Opera. Met deze opera zullen ze in 2020 op tournee gaan door Nederland. Ook zingt ze bij dit gezelschap in de kinderproductie Eendje Buitenbeentje wat afgelopen september op het GrowOp Festival in Denemarken is geweest en komende maanden nog in Nederland te zien zal zijn. 

 

Charlotte heeft een tournee door Nederland gemaakt met Sinfonia Rotterdam: een finaleprijs die ze won tijdens het SJMN Concours 2011. Ze zong solo met het Gelders orkest, Zuid-Holland Symfonie Orkest, CREA orkest en Philips Symfonie Orkest. In Amman, Jordanië, heeft ze o.l.v. Vincent de Kort Miroir de Peine van H. Andriessen in het Romeins Amfitheater laten horen met het Amman Orchestra. Dit jaar heeft ze met het Maestro Jules Orkest o.l.v. Jules van Hessen ‘het Menu’ gezongen in Eindhoven en Breda.

 

Ze is veelgevraagd voor kamerconcerten en heeft verschillende liedrecitals gegeven in o.a. de kleine zaal van het Concertgebouw, TivoliVredenburg, Muziekgebouw aan ’t IJ, Stedelijk Museum Amsterdam, Hermitage Amsterdam en de Stadsschouwburg Utrecht. Naast opera en lied is ze ook een veelgevraagde soliste voor oratoria (o.a. Mattheus Passie en Weihnachtsoratorium van Bach, Requiem van Faure en Mozart, Brahms Deutches Requiem, Handel’s Messiah, het Stabat Mater van Dvorak, Das Klagende Lied van Mahler, Frühlingsbegräbnis van Zemlinsky en Mahler 2). Zo zong ze in 2018 met dirigent Boudewijn Jansen en Concertgebouw Kamerorkest het Weihnachtsoratorium. En zal ze eind 2020 met hem en de Händelvereniging de Messiah van Handel laten horen. 

 

Charlotte heeft masterclasses gevolgd van o.a. Rudolf Jansen, Meinard Kraak, Cynthia Hofmann, Henk Neven, Hans Eijsacker, Claudia Visca, Angelika Kirschschlager, Claron McFadden, Ed Spanjaard, Michelle Breedt en Nelly Miricioiu.

 

Charlotte was te gast bij het tv-programma ‘De Tiende van Tijl” en “Proefkonijnen”. Ook was ze op de tv te zien tijdens het Grachtenfestival 2013 voor NTR Podium Live. Ze was meerdere malen te gast op NPO Radio4.