Over mij

Charlotte Houberg gefotografeerd door Mel Boas, Den Dolder 2020
Operazangeres Charlotte Houberg Photo: Mel Boas

Geen trillende armen, natte zweethanden, stijve vingers en een wegglijdende viool meer… ik kon gewoon gaan staan en mijn mond openen! 

 

Ik was zestien toen ik voor het eerst opera mocht zingen in een kapel; mijn geluk én zenuwen konden niet meer op. Ik had na jaren veel viool studeren pas een paar maanden zangles en mocht meteen een kleine solo zingen met een strijkersensemble. Wat was dat fijn! Dát wilde doen.

 

Sindsdien heb ik mijn mond niet meer gehouden… 

 

Ik ging klassieke muziek studeren op Utrechts Conservatorium; wat een fijne plek was dat voor mij om me te ontwikkelen als operazangeres: van dorpsmeisje naar studente in het mooie Utrecht. Ik kon eindelijk mezelf en fulltime muzikant zijn! Helaas gooide het bestuur roet in het eten en besloot ik te vertrekken naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag om bij mijn nieuwe docente te kunnen studeren.

 

Ook dat was een warm nest waar ik geweldige musici heb leren kennen. Nadat ik mijn bachelor en master Cum Laude had voltooid, moest ik zelf mijn vleugels uit slaan. Ik mocht meteen mijn debuut maken bij de Nationale Opera en Ballet, een van mijn grootste dromen.

 

In de jaren erna als ZZP-er kwamen er vele andere mooie dromen uit: zo zong ik een waanzinnig mooi Russisch solo programma voor duizenden mensen met de net nieuw aangenomen dirigent Lahav Shani en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, ging ik tweemaal op tournee als operazangeres met Holland Opera naar Denemarken en België en stond ik meermaals in het Concertgebouw te Amsterdam, op alle drie de podia. 

 

Maar een mooi debuut maken is niet genoeg in de muzikantenwereld. Het is van noodzaak dat je je altijd 100% inzet en blijft ontwikkelen. Perfectionisme is het streven, maar perfectie is saai voor de luisteraar. Het wereldje is hard en men zegt dat je blij mag zijn als je 1 op de 10 audities krijgt. De balans vinden tussen een rustige ziel en elke dag weer het beste uit jezelf halen, is een levensstudie op zich. 

 

Toch is dat mijn grootste persoonlijke missie als zangeres: 

- muzikale vreugde & plezier geven en nemen 

- de allerbeste muzikant uit mijzelf halen

 

Zoals de pandemie voor iedereen een klap is geweest, was dat bij mij niet anders. Lege agenda’s, lege theaters, geen toekomstperspectief… Frustratie, verlangen, verdriet, stress. 

Toch kwam er opeens ruimte, tijd en energie voor nieuwe samenwerkingen en ideeën. De ondernemersdrift die al lang onder het oppervlakte sudderde, kon er nu opeens uit. Het frustreerde mij al lang dat klassieke muziek als 'saai’, ‘moeilijk’ en ‘onbegrijpelijk’ wordt gezien, omdat het bij mij juist het tegenovergestelde laat resoneren. 

 

Het is mijn streven geworden om een groter en jonger publiek te laten zien dat klassieke muziek en opera echt voor iedereen is. Vroeger werd deze muziek gecomponeerd om te vermaken, en dat is het nog steeds!

 

Dus vandaag de dag is mijn missie om klassieke muziek ook bij andere generaties te laten resoneren.

Als je wilt weten wat ik in het verleden allemaal heb gedaan, lees dan mijn biografie.

In mijn agenda kan je zien welke concerten er op de planning staan.

Je kunt me boeken voor een flitsconcertduo concert, of als solist.  

 

 

 

Wat leuke weetjes…

-       Wist je dat ik jarenlang om 08.00 uur al stond te zingen op het conservatorium? Niet omdat ik zo ambitieus was (alhoewel…) maar omdat ik een echt ochtendmens ben en het meeste geniet van die schone, stille ochtenden. 

-       Wist je dat ik niet meer dan 1 kopje koffie drink per dag omdat ik daar zo een droge mond van krijg en dat zingt irritant?

-       Wist je dat ik 2x per week  in de ochtend een hondje uitlaat en dan altijd aan het inzingen ben?

Charlotte Houberg gefotografeerd door Mel Boas, Den Dolder 2020
Photo: Mel Boas